Община Карлово

Официален сайт

Ива Тонкова е Царица на Розата - Карлово 2018 г.

      1837g
   
18-годишната карловка Ива Тонкова е новата Царица на Розата - Карлово 2018 година. Тя бе избрана на традиционния конкурс-спектакъл, който се проведе в зрителната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г”. В конкурса взеха участие 12 млади и красиви девойки, които представиха своя чар и обаяние пред всички присъстващи в залата. Председател на журито за втора поредна година бе “Мис България 1995-та” - Жени Калканджиева.
    Ива е възпитаничка на СУ „Васил Левски“. Според нея: „Царица на розата не е просто титла , зад която стои поредното красиво лице - напротив , носителката на тази титла е представител на целия град Карлово и трябва да носи в себе си както физически принадлежности, така и интелект, маниери, добрина, учтивост, възпитание и още много други качества…“ Младото момиче ще бъде главното действащо лице в предстоящия Празник на Розата и следващите 12 месеца ще бъде красивият символ на Карловската розова долина.    
     Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев връчи на победителката истинска роза със златно покритие и поздрави всички участнички в конкурса.
    За първа подгласничка на Царицата бе избрана Виктория Трифонова, а втора подгласничка стана Лиляна Карабобева. Наградата на Асоциация на цариците на розата бе присъдена отново на Ива Тонкова. Всички 12 участнички в конкурса получиха грамоти, сертификати за участие и награди от община Карлово.
      За доброто настроение на публиката се погрижиха певицата Деси Добрева и танцьорите от ансамбъл „Българе“, а водещи на конкурса бяха Александър Кадиев и Десислава Стоянова.
1838g
1839g

Министър Румен Порожанов и кметът д-р Емил Кабаиванов се срещнаха с розопроизводители от община Карлово

1552М
    Министър Румен Порожанов и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещнаха с розопроизводители от региона, които днес протестират заради ниските изкупни цени на розовия цвят. 
   На срещата, която се проведе в зала „Васил Караиванов“ бяха обсъдени и споделени от розопроизводителите спешните мерки, които трябва да се вземат, за да се решат проблемите в розопроизводството и продажбата на българското розово масло. 
    Министър Порожанов съобщи, че утре в Министерството на земеделието, храните и горите свиква среща със собствениците на всички дестилерии, които изкупуват розов цвят, за да дискутират създалата се ситуация и кани розопроизводителите и кметовете на населени места, също да присъстват на нея. Той ще настоява пред преработвателите, изкупната цена да не пада под себестойността на продукцията. Министърът съобщи, че в момента България продава два пъти повече розово масло, отколкото произвежда и това се дължи на вносни суровини, които компроментират качеството на българското розово масло на световния пазар. Затова, държавата трябва спешно да приеме Закон, който да контролира и регламентира целия процес на розопроизводство. На разговорите присъстваха и представители на „Българска роза“ АД Карлово, които са най-големият преработвател на розов цвят в региона. 
   Министър Румен Порожанов и кметът д-р Емил Кабаиванов отидоха на розовите масиви край Карлово и Баня и на място се срещнаха с протестиращите розопроизводители. Благодарение на проведените разговори с тях блокадата на пътя е вдигната и движението по всички пътища в община Карлово е освободено. Гражданите могат свободно да се придвижват.


1554M
1553М

Министър Румен Порожанов идва в Карлово за среща с розопроизводители

1549M
   На 19 май (събота) от 10,00 ч. в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне с местни розопроизводители  и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта.  Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, уговори срещата с министъра, след като днес той се срещна с протестиращи местни розопроизводители в с. Розино. По време на срещата, кметът алармира министъра за ситуацията и поиска спешна среща с него, на която да бъде обсъдено как да се спаси реколта 2018, защото производството в момента е в своя пик. На срещата в събота, кметът ще постави въпросите за двойно по-ниските изкупни цени  и неизкупуването на розовия цвят от прекупвачите. Д-р Кабаиванов ще поиска да бъдат обсъдени краткосрочните и дългосрочни мерки, които да бъдат взети, за да се защитят интересите в бранша, една от които е приемане на Закон за розата. 
     Днес д-р Кабаиванов обсъди с ръководството на „Българска роза“ АД Карлово проблемите на тазгодишната кампания, като се запозна с тяхното становище. 
    В село Розино местни розопроизводители протестираха срещу ниските изкупни цени и неизкупуването на продукцията от розов цвят. Те блокираха подбалканската линия, като на всеки половин час пропускаха движението за 15 минути и изсипаха рози по пътя в знак на протест. 
   Вчера в Карлово също спонтанно се събраха розопроизводители от населените места от общината, които поискаха съдействие от местното ръководство и защита на техните интереси във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят. 
     Във връзка с предполагаемото блокиране на пътища от розопроизводители и техния справедлив протест, кметът се обръща с призив към собствениците на розови масиви: „Протестът ви е справедлив и аз ви подкрепям. Призовавам ви с вашите действия да не възпрепятствате свободното придвижване на другите граждани, които нямат вина за създалата се неблагоприятна ситуация.“  
1550M

НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРС „ АКО БЯХ УЧИТЕЛ……“, ОРГАНИЗИРАН ОТ МКБППМН – КАРЛОВО

B560 

     На 16.05.2018 г. от 16:00 ч. в Общинска библиотека „ Д-р Иван Богоров“ – гр. Карлово бяха наградени номинираните в конкурса, организиран от МКБППМН – Карлово „Ако бях учител……………….“.
     Комисията, разгледала творбите, присъди:
     I Награда в раздел „стихове“ бе връчена на Йоана Копринкова от 8 „б“ клас на СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово.
     II Награда се връчи на Нели Шапкова от 8 „в“ клас на ПГ „Генерал Владимир Заимов“ – гр. Сопот.
     Награди получиха също Рая Глушкова, най-малкият творец от 2 „в“ клас на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Карлово, Тани Надолийски от 8 „б“ клас от СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово, Дебора Петкова от 8 „а“ клас на СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово, Веска Йорданова от 10 клас на ПГИ „Тодор Влайков“ – гр. Клисура и Филиз Палаз от 6 „б“ клас на СУ „Христо Проданов“ – гр. Карлово.
     Всеки участник получи плакет, грамота и награда за участието си в конкурса.
     Г- жа Нели Минчева – Секретар на МКБППМН – Карлово благодари на участвалите и им пожела здраве и нови творчески изяви, в които да покажат таланта си.

B561

Кметът д-р Емил Кабаиванов проведе изнесена приемна в с. Дъбене


1546M

    Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов проведе изнесена приемна в с. Дъбене, на която се срещна с жители на населеното място и се запозна с техните проблеми. Основните въпроси, които хората поставиха бяха свързани с дейността на НЧ „Христо Ботев – 1898 г.“, проблеми с инфраструктурата и ремонта на пътя Карлово – Дъбене – Войнягово и собствеността и ползването на земеделски земи. 
    На срещата присъстваше кметът на с. Дъбене – Вълко Шойлеков, зам.-кметът Антон Минев, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов и екип от специалисти от общинска администрация, които разясняваха на жителите процедурите за разрешаване на поставените въпроси и дейностите предприети от общината Карлово за подобряване на инфраструктурата на с. Дъбене.

1547M 1548M