Община Карлово

Официален сайт

Туристи от Индонезия посетиха лавандулови полета край Карлово

1583M
    Празникът на розата отмина, време е за лавандулата! Община Карлово, Комплекс "Старинно Карлово" посрещнаха първите туристи, дошли да се потопят в лилавите полета, привлечени от аромата и свойствата на етерично-масленото растение. Гостите бяха от далечната Индонезия и минавайки транзитно през България, на път за Румъния, избраха да направят спирка именно в Карлово. В лавандуловите полета се срещнаха със собственика, който им разказа интересни факти за отглеждането на ценната култура. Получиха китки с лавандула и се снимаха за спомен. За финал в "Бухаловия хан" ги очакваше чаша студен ободряващ чай ...от лавандула, естествено.

1584M

1585M

ДЕЦА ОТ СОЦИАЛЕН ЦЕНТЪР „ПО-ДОБРЕ ЗАЕДНО“ КЪМ ОБЩИНА КАРЛОВО МЕСИХА ХЛЯБ С ТАТКОВЦИТЕ СИ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БАЩАТА

1577М

    По повод Световния ден на бащата децата от Социален център "По-добре заедно" към Община Карлово, функциониращ по проект
BG05M9OP001-2.004-0026-C01 посетиха Музея на хляба в Копривщица. Музеят се ръководи от Ангел Ангелов,известен още като "най-големият тиган на Балканите", който заедно с племенника си Димитър, разказаха на децата историята на хляба от неолита до днес, месиха и играха заедно. Идеята бе децата да видят, че и мъжете също може да готвят и помагат вкъщи, а хлеботерапията е доказано успешен метод за социално включване на деца със СОП. След заниманията за децата в центъра по време на Дните на добри дела 2018 с Даниела Танева от Хлебна къща-Пловдив специалистите към центъра видяха положителния ефект върху децата и продължават да предлагат интерактивни занимания за развитие на децата и сплотяване на семейството. 
    Благодарности към всички татковци и батковци,които се включиха в инициативата!
Източник: Социален център „По-добре заедно“

1578М

1579М

1580М

Награда за НЧ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Баня

1873g
       
В галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“. В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата, беше изградена Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Събитието откри Силва Налбантян-Хачерян – началник на отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности“ . Изпълненията на „Бистришките баби” - шедьовър на устното и нематериалното културно наследство, подготвиха присъстващите за престоящото награждаване. Включените в представителната листа, получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство от зам.-министърът на културата Румен Димитров . Едно от 30-те елемента, вписани в Представителната листа е и ГИФ при НЧ "Св.Св.Кирил и Методий -1914г." -гр.Баня, с художествен ръководител Иванка Близнакова.
На церемонията присъстваха представители на институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, областни управители, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и др. Поздравителни адреси бяха изпратили областните управители на Русе и София.
Сред публиката бе и проф. Мила Сантова, доктор на изкуствознанието, председател на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите (БНК на ИКОМ)
    Двугласното пеене от Неделино е следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Съобщение за въвеждане на трета зона за платено паркиране в град Карлово

1576M
    Уважаеми съграждани,
   С оглед по-добрата организация на движение на пътни превозни средства в централната градска част, от 25.06.2018 г. община Карлово въвежда трета зона за платено паркиране „Градски хали“ с капацитет 50 паркоместа. 
   Съгласно наредба за платено паркиране на Общински съвет - Карлово, трите зони ще работят от понеделник до петък от 08.00 до 17.00 часа, а в съботен ден от 08.00 до 14.00 часа. Таксата за 1 час престой в зоните за платено паркиране е 1 лев.

Изнесена приемна на кмета на община Карлово в кметство Каравелово

1871g
        Д-р Кабаиванов проведе изнесена приемна в село Каравелово, на която на място се запозна с проблемите на жителите. Повечето от въпросите поставени от хората бяха свързани с инфраструктурата, посещението на децата от детската градина през летния сезон, извеждане отглеждането на животни извън населеното място.
      На изнесената приемна присъстваха  Антон Минев зам.-кмет, Стефан Стефанов секретар на общината и специалисти от общинска администрация.