Община Карлово

Официален сайт

Холандски туристи браха рози в с. Войнягово

1561M
   Розоберът вече е към своя край, но Община Карлово, Комплекс "Старинно Карлово" и с. Войнягово не спират да посрещат туристи. След групите от Япония и Китай, холандците от хор "Чубрица" бяха посрещнати в розовите градини на Войнягово и се докоснаха до българския фолклор и гостоприемство. Имаше много песни и хора, много прегръдки и размяна на китки, снимки с мис Роза. Накрая всички заедно изпяха "Хубава си моя горо" и на никой не му се тръгваше.
След емоционалната среща със самодейците, туристите посетиха "Патевата къща", част от Комплекс "Старинно Карлово", където наблюдаваха процеса на розоварене на мини дестилерия, дегустираха ликьор и сладко от рози.

1562M


1564M

142 години от героичната гибел на Христо Ботев

B565 

     Днес в град Калофер тържествено бе отбелязана 142-годишнина от героичната гибел на Христо Ботев. Честването започна от Национален музей „Христо Ботев“ с военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета. Пред мемориалния комплекс в центъра на града се състоя митинг-поклонение, на който кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и професор Иван Гранитски произнесоха тържествени слова в памет на българския герой Христо Ботев.
     „2-ри юни е ден, в който думите държава, народ, нация тежат на своето място. Думите кауза, борба, саможертва тежат на своето място. И то как? 2-ри юни е денят, в който пред светлата памет на нашите герои, които жертваха живота си за свободата и независимостта на България, партийните знамена трябва да бъдат свити и наведени надолу и единствено родният трибагреник трябва да се извисява високо и химна на България да ни води напред. Такъв ден е 2-ри юни – ден на поклонение, но и ден на единение и ден на гордост. А може да бъде и ден, който да ни поведе към нови бъднини… Христо Ботев е човекът, който ни обединява. Човекът, който беше потребен на България със своята проза и със своите стихове. Човекът, който разбираше силата на словото и на журналистиката. Личността, която със няколко реда възпламени Европа…. Дано да сме здрави и Господ да ни закриля и Калофер и Карловската долина и България. Да бъде светла паметта на героите! Бог да ги прости! Да живее България!“ – бяха част от думите на д-р Емил Кабаиванов.
    В своето емоционално слово професор Гранитски каза: „…Публицистиката на Ботев е основополагаща за разбирането на днешните политически процеси в Европа. Геният на Ботев е прозрял всичко, включително и сложните отношения на Балканите. Тази публицистика не само във висша проба е литература, тя представлява огнедишащото сърце на българската мисъл, на българският дух…Ботев е венецът, духовният хемоглобин на нацията. Този, който със своите четници, жертва живота си и ни легитимира днес като свободна нация. За това никога не трябва да забравяме подвига на поборниците, на четниците на Ботев, на Левски…Нека винаги на 2-ри юни да си спомняме за Ботев, без чиито подвиг ние не бихме били достойна нация. Да живее Калофер! Да живее Отечеството!
     Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към безсмъртното дело на поета-революционер. В 12 часа, под звуците на сирените, всички жители и гости на Калофер сведоха глави и отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България.
   На тържествената церемония присъстваха още: генерал Константин Попов – Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Веска Ненчева, Красимир Янков и Димитър Георгиев – народни представители от 44-то Народно събрание, инж. Таня Михайлова – зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, Данка Зидарова-Люртова – заместник-кмет на община Карлово, Анастасия Чолакова – заместник-председател на Общински съвет Карлово, бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Пламен Йорданов командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Найденов – комендант на Интендантско обслужване град Калофер, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.

B566

Незаконно добиват инертни материали от река Стряма, в землището на с. Столетово

1560М
   На 31 май, четвъртък, екипи на полиция и инспектори от звено Инспекторат при Община Карлово извършиха внезапна проверка по поречието на река Стряма, където данните от предварителен анализ сочат, че вероятно се извършва незаконно придобиване на инертни материали. 
   В хода на проверката действително е установено незаконно добиване на инертни материали. Незабавно е сигнализирана Районна прокуратура гр. Карлово и е съставено досъдебно производство за кражба на инертни материали.

ИНИЦИАТИВА НА МКБППМН – КАРЛОВО „С ТАНЦ СРЕЩУ ЦИГАРИТЕ” ПО ПОВОД 31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

    1867g
    По повод 31 май – Световния ден за борба срещу тютюнопушенето, МКБППМН – Карлово организира инициатива „С танц срещу цигарите”. В нея се включиха: ОУ „Райно Попович” – гр. Карлово, СУ „Васил Левски” – гр. Карлово, ОУ „ Христо Г. Данов” – гр. Клисура, Пг по икономика „ Тодор Влайков” – гр. Клисура.
   Под съпровода на жива музика – две гайди и тъпан в изпълнение на Иван Цветков, Красимир Цветков и Антон Тонев от гр. Калофер децата се хванаха на кръшно българско хоро.
    Всеки, който беше на хорото получи брошура за вредата от цигарите и химикал с логото на кампанията.

Източник: МКБППМН